• Anasayfa
  • https://www.facebook.com/facebook
  • https://www.twitter.com/twitter

ZAVİYE

Hacı Abdullah Halife vakfının dergâhıdır. Dergâh, Osmanlı Devleti’nde kırsal yerleşim alanlarında kurulan diğer tarikat zaviyeleri gibi ancak şeyh ve yakınlarının hizmetini görecek büyüklükte yapılmıştır. Biz biliyoruz ki Hacı Abdullah Halife ve daha sonra gelen şeyhler, vazifeliler burada ilim tahsil etmişler ve ettirmişler, bölge halkının dini açıdan bilgilendirip irşad etmişler, bölgenin Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında önemli rol oynamışlardır. Zaviye eğimli arazi üzerinde güney ve batı duvarları ahşaptan,  kuzey ve doğu duvarı kalın taştan yapılmıştır. Yapının temeli ise taştan yapılmıştır. Zaviye’nin kapısı 76x 1,45 cm ebatlarındadır. Zaviye’nin ahşap olan güney ve batı duvarlarının ölçüleri 6.40 metre uzunluğunda 10,5 cm kalınlığındadır. Kerestelerin birbirine birleştirilmesinde çivi kullanmak yerine tüm Karadeniz bölgesinde yabancı olmadığımız köşelerden kesişme usulü kullanılmıştır. Caminin taş duvarlarında küçük çapta tamirat ve tadilat yapılmıştır. Zaviye’nin kapısı gayet alçak boyda olup yüksekliği 1.45 cm’dir.1981 yılında Sayın Haşim Karpuz’un zaviyeyi incelediği sırada kapının eşiğinden sonra ahşap üç basamakla zaviyeye girildiğini öğreniyoruz[1].

Günümüzde ise bu ahşap basamaklar kaldırılmış olup 1998 yılında yerlerine beton basamaklar inşa edilmiştir. Zaviyenin zemini tamamen toprakla kaplıdır. Zaviyenin tam ortasında, Zaviyenin inşasından günümüze kadar ulaşmış, Zaviye’ye “Zaviye-Ocak”  ismini veren ocak vardır. Zaviye’nin içinde Hacı Abdullah Halife’ye ait olduğu düşünülen 2 adet asa, seccade vb. tarikat eşyaları bulunmaktadır[2].

Ayrıca zaviyede son dönemlere ait bir kısmı kırılmış olan bir sofra ile yine son dönemlere ait bir testi muhafaza edilmektedir. Zaviye bugün ziyaretçiler tarafından ziyaret edilmektedir. Zaviye-Ocak’ın bakım ve onarımları Hacı Abdullah Halife’nin soyundan gelen torunları tarafından giderilmektedir. Zaviye’nin dört tarafı beton duvarla çevrilmiş olup, çatısı çinko ile kaplanmıştır. Bununla binanın yağmur, rüzgâr vb. dış etkilerin aşındırması engellenmeye çalışılmıştır. Ancak bu durum sonucu zaviye’nin etrafı tamamen kapanarak, dışardan görünmesi zorlaşmıştır.



[1] Karpuz, “Giresun’un Espiye İlçesine Bağlı  Tekke Köyündeki Gülbahar Hatun  “Hacı Abdullah” Zaviyesine Bağlı Yapılar”., s. 118.

[2] Fatsa, Kırsalın Sosyal Tarihi, s. 278.


Site Haritası
DÜĞÜN-NİŞAN-MEVLÜT