• Anasayfa
  • https://www.facebook.com/facebook
  • https://www.twitter.com/twitter

takdir sizin 1485 mi -1825 mi değerli

 

Trabzon'un Of İlçesi Keler köyünde 1825 yılında Ordulu Mehmet Usta tarafından inşa edilen ve 1977'de sökülerek Kalkandere ilçesine bağlı Hüseyin Hoca köyündeki çay alım evinin üzerine nakledilen tarihi ahşap cami, Rize Valiliği, Kalkandere Kaymakamlığı ve Kalkandere Belediyesi'nin çalışmaları sonucunda restorasyon kapsamına alındı.

Zamanla çeşitli betonarme ilaveler yapılan ve son olarak da betonarme minare inşa edilen ahşap cami, yeri ve çevresindeki doku uygun olmadığı gerekçesiyle yaklaşık 6 ay önce vinç yardımıyla sökülmeden 20 metre ileriye nakledildi. Bu nedenle 5 yıl önce yaptırılan caminin betonarme minaresi ortada kaldı.

Hüseyin Hoca köyü sakinlerinden Mustafa Fazlıoğlu, minarenin köylüler tarafından yaptırıldığını ifade ederek, "Ahşap tarihi caminin minaresi olmadığı için köylülerin desteğiyle minare yaptırmıştık. Ancak, caminin nakledilebileceğini hesaplamamıştık. Cami nakledilince minare açıkta kaldı. Şimdi buraya 500 kişilik bir cami yapmak istiyoruz. Minareyi de yeni cami için kullanacağız. Bu nedenle yıkmıyoruz" dedi.

Ali Fazlıoğlu ise minarenin tarihi cami için yapıldığını belirterek, "Minare tarihi caminin yüksekliği hesaplanarak yapılmıştı. Cami taşınınca şimdi yerine yeni bir cami yapacağız. Minare hazır yapılmışken yıkmadık. Yeni yapacağımız camiyi minarenin yerine göre ayarlayacağız" diye konuştu.

 

bu haberi vermem deki nedeni okuyunca anlayacağınızı umuyorum.

1825 yılı yapımı caminin restorasyonu için valilik,kaymakamlık,belediye başkanlığı seferber olduğu, bizim ise 1485 yılı yapımı tahihli camimizin vakıfların neresine takıldığını merak edersiniz dedim,yada bizimkiler gerçekten haklı bizim eserlerin tarihi yukardan aşağıyamı işletiyor.takdir sizin.



Giresun ili Yağlıdere ilçesi Tekkeköyü kuruluşu 1400 lü yıllara dayanan Yavuz Sultan Selimin Trabzon valiliği yaptığı dönemde Kendisine hocalık yaptığı bilinen Hacı Abdullah Halife nin köyü olduğu, isminin Ahi çukuru olarak kayıtlarda geçen köyün Gülbahar Hatun'un (Y.S.Selimin annesi) köyü ziyaret etmelerinden sonra, vasiyeti üzerine, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Ferman Buyurulan, ahi çukuru köyünün adı, Gülbahar Hatun Tekkesi olarak değiştirilmiştir. O tarihten sonra köyün Gülbahar hatun Vakfına dahil edildiği ferman buyrularak kayıt altına alınmış bulunmaktadır.

Anadolunun türkleşmesi ve islamlaşmasında öncülük eden ahi dervişlerinden olan Hacı Abdullah Halifenin 1400 lü yıllardan bu yana, bizlere miras olarak bıraktığı 1486 yılı yapımı içi çiçek ve meyve motifleri ile süslenmiş olan tarihi camisi, ahşap, çivi kullanılmadan yapılmış birbirine geçmeli tarihi zaviyesi, kuru çay üzerine yaptığı ve 20 metre yukarısından asasını üç sefer yere vurarak çıkardığı su ile hala çalışan değirmeni misafirhanesi tarihe meydan okurcasına ayakta kalmaya direnmektedir. Bu vakıf eserleri aşağıdaki kararlarda belirtildiği gibi hizmet etmekte, gerekli görülen restorasyon, bakım ve onarımların yapılmadığı takdirde akıbetlerinin, yine bu vakfa ait olan fırın ve medrese gibi tarih sahnesinde silinmeye mahkum olcağı aşikardı.

1978 yılında alınan anıtlar yüksek kurulu kararının başlı başına bir tarihi 1evrak niteliğini kazandığı bu yıllarda, yeni kararların alınarak tarafımıza ulaşması bizleri sevindirmiş olsada somut gelişmeler beklentimiz gün geçtikçe bir umut olmaktan ileri gidememektedir.

1999 yıllarında başlayan geleneksel hale gelen Hacı Abdullah Halife anma günleri kendi adına tarihi değerine ve manevi büyüklüğüne yakışır bir şekilde 13. süne kadar gelinmiş 24/09/2011 cumartesi günü ulusal bir kanalda canlı yayınlanmak üzere icra edilmiştir.

2005 yıllarından beri Hacı Abdullah Halifenin vakıf eserlerinin korunduğu (bir çok ferman ve beratlar,hacı abdullah halifenin elinde bulundurduğu asası, camide bulunan o yılllara ait şamdan ve mumluklar, birden çok el yazması kur-an ve kitaplar sergilendiği Tekkeköyü müzesi ziyaretçi lerini kabul etmekte geleceğe turistik ve kültürel anlamda hizmet vermektedir

Hacı abdullah halifenin türbesi ziyaretçi akını hiç eksik olmamıştır. Gün geçtikçe çeşitli illerden gelen ziyaretçiler bu değerlere neden bu güne kadar önem verilmediğini bizlerden sorgulasalarda verebileceğimiz tek cevap 1978 yılından beri devletimizin ilgili kurumunun ilgileneceği zamanın gelmesini bekliyoruz diyebilmekten başka cevap bulamıyoruz.

1996 yılında kurulan Tekkeköyü Kalkındırma ve Güzelleştirme derneği merkezi kocaeli gebzede olmasına rağmen 1000 km lik mesafeden köyüne bu anlamda hizmet etmeyi bir görev bilmiş ve devam ettirmektedir. Derneğimizin mensubu olan tekkeköyülüleri adına kaleme aldığım bu yazı kurumunuz tarafından dikkate alınmayacağını bilerek yazıyorum. Belirli bir zamana kadar Hacı abdullah halife nin ahi çukuru köyü Gülbahar Hatunun Tekkeköyü vakfına somut gelişmeler olmadığını anladığımız zaman şunu anlayacağız, 1400 lü yıllardan kalan vakıf eserlerinin kurumunuz tarafından hiç bir değerinin olmadığının anlaşıldığı anlayacağız.

Trabzon kültür ve Tabiat Varlıkları koruma Bölge kurulu kararlarını ek'te bilgilerinize sunar, alınan kararların kurumunuzca dikkate alınacağını umuyor gerekli ilgiyi bekliyoruz. Tekkeköyü eski dernek başkanı Mehmet ŞEN Saygılarımızla,

yukarıdaki yazı tarafımdan yazılarak dernek başkanına verilmiş altına dernek onayı ile gönderilmek üzere teslim edilmişti.

işte bizim camimiz

 



1493 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Site Haritası
DÜĞÜN-NİŞAN-MEVLÜT